Llibres de viatge

Quan varem decidir marxar de seguida ens vingueren ganes de llegir allò que els anteriors viatgers havien recollit ja en paraula escrita. Varem anar a preguntar al nostre llibreter, a Documenta del carrer Cardenal Casañas, a biblioteques i a amics i amigues. Aquí hi ha el resultat.

ESCRIBANO, Francesc ( 2001) : Descalç sobre la terra vermella. Edicions 62. Barcelona

Descalç sobre la terra vermella ens dona una pinzellada sobre la vida  d’en Pere Casaldàliga, bisbe al Matto Grosso de Brasil des de fa més de 35 anys. Escribano ens acosta a un camí  ple de lluites per la obtenció de la terra vermella, per una vida millor per aquells que fa generacions que són explotats a la selva del Brasil, una vida amenaçada per la mort. Una vida amb i per als altres a São Felix da Araguaia.

TORRES, Maruja( 2001): Amor América. Alfaguara. Madrid

Maruja Torres ens explica en aquest relat les experiències viscudes al llarg de deu setmanes, on travessa de sud a nord tot Sudamèrica.

És un viatge exterior per també un viatge al interior de cadascú. Una trobada de front amb la condició humana.

“Ahora que sólo me falta cruzar el Atlántico para volver  a casa. Ahora que se cierra la última etapa de un viaje iniciado diez semanas atrás, en el frío de la América austral. Ahora que  estoy a punto de regresar, me queda una última verdad por conocer” Amb aquest inici ens transportem al camí que ja no es pot deixar.

GUEVARA, Ernesto; GRANADO, Alberto (2001) : Viaje por Sudamérica. Editorial Txalaparta. Nafarroa

Relat sobre el viatge de dos joves argentins a la Sudamèrica dels anys 50. Any 1952, Ernesto Guevara s’aventura amb Alberto Granado creuar el nou continent de Sud a Nord. Un viatge iniciàtic. Un camí que finalment deriva en  un canvi de rumb de les seves vides .De quan Ernesto Guevara encara no era encara el Che.

CHATWIN, Bruce (2002) : En la Patagonia. Quinteto. Ediciones Peninsula (Grup 62) . Barcelona

Si els llibres poden esdevenir mite i convertir el que va passar per el que diuen que va passar,  un exemple es aquest llibre on Chatwin ens explica el perquè va anar-se’n cap al enorme extrem sud del continent americà i el que hi diu que li va succeir i va veure. Molts han seguit les passes de Chatwin.

BLAIR, David Nelson : Cuidado con el cóndor. Ed. Alfaguara.  Juvenil. Madrid

La vida més enllà de La Paz, més enllà de El Alto, més enllà del Illimanhi .En contacte  directe amb la Pachamama moltes vegades esquerpa i àrida. Relat de la vida d’una  nena a les grans muntanyes dels Andes durant la guerra del Chaco, als anys 30. Novel·la juvenil.

BORDONS,Paloma : La tierra de las papas. Ed. SM. Barco de Vapor. Madrid

Aquesta petita novel·la juvenil relata la història de una nena que s’ha de traslladar a viure a La Paz  a causa del canvi de lloc de treball del seu pare. Tot, per a la petita, és un canvi. La gent parla un castellà diferent,  hi ha costums ben estranyes a les seves, la brutícia i el  menjar. Un bon llibre juvenil per adults que vulguin viatjar a Bolívia i que vulguin trobar les contradiccions que causa el canvi del primer món al tercer món.

PEDROSA, Elisabet : Els fills de la pluja: Ed. La Magrana. Barcelona

Una periodista vol realitzar el seu somni: muntar una ràdio pels més desfavorits a São Luis do Maranhão, al Brasil. Tot, però, no és tan fàcil i la vida a les favel·les és plena de contradiccions!

SEPÚLVEDA, Luis : Patagonia Express: Ed. Tusquets. Barcelona. 2001.

Viatger xilè que passà dos anys de la seva joventut a la presó de Temuco sota el govern del general Pinochet, relata la seva fugida d’Amèrica en un camí que el farà voltar fins arribar a acomplir la promesa que feu al seu avi. Es un llibre de pinzellades, de moments i llocs del viatge, o potser de diferents viatges. Patagònia, Ecuador, Bolívia,...